Welkom op de allereerste alpacaboerderij op Ibiza

Es Currals Alpacas Ibiza is het geesteskind van het Belgisch echtpaar San & Bart. Toen ze jaren geleden door de weefpassie van San voor het eerst in contact kwamen met alpaca’s en hun wonderlijke wol, begonnen ze te dromen van een eigen alpacaboerderij. Daar kwam al snel een tweede droom bij: verhuizen naar het paradijselijke eiland Ibiza. Dromen werden wensen en plannen en op 10 augustus 2019 eindelijk ook bewaarheid: na jaren research en maanden hard labeur om de finca ‘alpacaklaar’ te maken arriveerden in de vroege ochtenduren vanuit België 5 prachtige alpaca’s in Ibiza. Mojo, Lewis, Marron, Dusty en Barbarella kregen in een feeëriek decor op en rond een traditionele Ibicenco-finca temidden van de wilde natuur in Noord-Ibiza een nieuwe thuis: Es Currals Alpacas Ibiza.

Intussen is de kudde aanzienlijk uitgegroeid: dekhengst Lewis zorgde voor drie cria’s (Chet, Toots en Bardot) en in de lente van 2021 kwamen er nog zes nieuwe alpaca’s van onze Belgische kweker Alpaca Flanders bij. Dat maakt dat er voorlopig al 14 alpaca’s genieten van het Ibiza-zonnetje op de boerderij.

Alpaca’s: goud uit het Andes-gebergte

Alpaca’s zijn afkomstig uit het Andes-gebergte in Zuid-Amerika: voornamelijk Peru, maar ook Bolivia, Argentinië en Chili. Het zijn kameelachtigen, waartoe ook lama’s, dromedarissen en kamelen behoren. Omdat ze op hoogtes tussen 2500 en 4500 meter boven de zeespiegel leefden en moesten weerstaan aan extreme weersomstandigheden met temperaturen die schommelden tussen +30°Celcius en -20 Celsius op een en dezelfde dag, voorzag de natuur hen van een unieke bescherming: een uitmuntende vacht in 22 verschillende kleuren en ruim 250 tinten. Duizenden jaren voor de eerste Spaanse veroveraars voet aan wal zetten op dit continent, werden ze daarom al door de plaatselijke stammen als vee gehouden.

Es Currals: de koraalcirkel is rond

De naam Es Currals is afkomstig van het woord corrals, de koralen uit rotssteen die duizenden jaren geleden door de plaatselijke boeren in het  Andes-hooggebergte gebruikt werden als schuil- en rustplaats voor hun kuddes van wel tienduizenden alpaca’s en lama’s. Maar ook in Ibiza kent de lokale landbouwbevolking al eeuwenlang ‘currals’ – zoals ze in het lokale Ibicenco-dialect genoemd worden – als de rotsstenen stallen voor hun vee.

Alpaca’s: zenbrengers met een hoog knuffelgehalte

In tegenstelling tot hun grotere en ruwere neefjes de lama’s zijn alpaca’s zachtaardige dieren met uiterlijk een enorm hoog knuffelgehalte. Alpaca’s laten zich evenwel niet altijd even graag knuffelen: ze zijn nieuwsgierig maar als prooidieren tegelijk ook enorm voorzichtig en op hun hoede. Het vergt veel geduld en training om de dieren vertrouwd te maken met de mens, maar eens zover zijn het heerlijke, fotogenieke gezelschapsdieren. Mede door hun zacht karakter en warm, hummend geluid worden ze weleens de ultieme zenbrengers genoemd.

Geen circusdieren

De gezondheid en levenskwaliteit van onze alpaca’s is voor ons het allerbelangrijkste.  Alpaca’s zijn populair en onweerstaanbaar schattige dieren, maar als duurzaam ecobedrijf maken we er een punt van om de impact op zowel onze dieren als hun natuurlijke omgeving zo minimaal mogelijk te houden. Onze alpacaboerderij is dus geen zoo of circus en onze alpaca’s zijn geen circusdieren: Es Currals Alpacas Ibiza is een privaat familiebedrijf en niet openlijk toegankelijk voor het publiek. Maar natuurlijk begrijpen we maar al te goed dat er veel interesse is om onze alpaca’s te ontmoeten, dus openen we graag sporadisch onze deuren voor bezoekers. Let op: dit kan enkel op afspraak. Voor meer info, zie bij ‘contact’.

[luv_separator width=”1px” height=”500px” block=”true”]

Wonderwol

Alpaca’s worden slechts eenmaal per jaar geschoren, dus elk plukje vacht is bijna letterlijk goud waard.

Al eeuwenlang worden alpaca’s geroemd om hun wonderlijke vacht. Alpacawol beschikt over unieke kwaliteiten: zachter dan zijde, schaarser dan cashmere en warmer dan schapenwol. Alpacawol is bovendien vocht- en vuurbestendig, hypo-allergeen, elastisch en isolerend.

Onze dieren zijn speciaal geselecteerd op de uitmuntende kwaliteit van hun wol, die we eigenhandig in onze eigen weefstudio artisanaal verwerken tot unieke sjaals en andere weefcreaties.

[luv_icon icon_size=”36″ color_scheme=”custom-color” icon=”fa fa-check” icon_color=”#4e98d2″][luv_separator width=”100%” height=”10px”][luv_counter type=”normal” font_family=”Playfair Display” font_size=”32px”]4 miljoen[/luv_counter][luv_separator width=”100%” height=”1px”]
alpaca’s op de wereld
[luv_icon icon_size=”36″ color_scheme=”custom-color” icon=”fa fa-globe” icon_color=”#4e98d2″][luv_separator width=”100%” height=”10px”][luv_counter type=”normal” step=”2″ font_family=”Playfair Display” font_size=”32px”]80%[/luv_counter][luv_separator width=”100%” height=”1px”]
leeft in Peru
[luv_icon icon_size=”36″ color_scheme=”custom-color” icon=”fa fa-blind” icon_color=”#4e98d2″][luv_separator width=”100%” height=”10px”][luv_counter type=”normal” step=”5″ font_family=”Playfair Display” font_size=”32px”]6000 jaar[/luv_counter][luv_separator width=”100%” height=”1px”]
geleden gedomesticeerd als vee door Peruviaanse boeren
[luv_icon icon_size=”36″ color_scheme=”custom-color” icon=”fa fa-ship” icon_color=”#4e98d2″][luv_separator width=”100%” height=”10px”][luv_counter type=”normal” step=”2″ font_family=”Playfair Display” font_size=”32px”]1983[/luv_counter][luv_separator width=”100%” height=”1px”]
de eerste alpaca’s geëxporteerd uit Peru naar de VS

Alpacaweetjes

Alpaca's helpen kanker genezen

Alpaca's helpen kanker genezen

Een recente studie van de Vrije Universiteit Brussel uit België en Research in Biomedicine-instituut in Barcelona ontdekte dat nanolichaampjes van alpaca’s inzetbaar zijn als een vorm van immuuntherapie tegen kankercellen. Het onderzoek zit nog in een vroeg stadium, maar de eerste resultaten met alpacacellen als kankerbestrijders zijn zo hoopvol dat we nu al fier zijn dat deze prachtdieren hun nanosteentje bijdragen in de strijd tegen deze verschrikkelijke ziekte

Alpaca-kaka is magische mest

Alpaca-kaka is magische mest

Alpaca’s zijn propere dieren die in tegenstelling tot ander vee hun gevoeg altijd op dezelfde plek op hun wei doen. Ze creëren dus als het ware hun eigen toilet. Maar daar houdt het niet op, want de uitwerpselen van alpaca’s, die de vorm hebben van keutels ter grootte van een vingerkootje, blijken ook wonderen te verrichten als magische meststof.

Alpaca-kaka wordt zelf omschreven als “de viagra van de plantenwereld”

Ons verhaal op Instagram